Nem így terveztük ezt a posztot, de az élet, mint oly sokszor, ezúttal is átírta a forgatókönyvünket. Kyle Lafferty-ről ugyanis, nem most, hanem a későbbiek során szerettünk volna írni, ám mivel az észak-ír június végén 3 éves szerződést kötött az angol élvonalból kipottyanó Norwich Cityvel, nekünk is változtatnunk kellett a terveinken. Bevalljuk, volt egy merész elképzelésünk a Kyle-lal kapcsolatos posztról, ami a távozásával - és annak körülményeivel - kútba esett, így aztán az alábbi írás már teljesen másról fog szólni, mint az eredetileg tervezett. Lafferty, sajnos a jövőben már nem minket erősít, ám hogy mégsem engedjük el szó nélkül volt 18-asunkat, búcsúzásképpen szeretnénk feleleveníteni azt az egy évet, amelyet Szicíliában töltött, egyúttal pedig, ekképpen mondunk köszönetet Neki mindazért, amit a Palermo csapatáért tett!

Emlékeztek még a 2013. szeptember 13.-án játszott Palermo-Cesena meccs 60. percére? Ha nem, akkor segítek. A Serie B 4. fordulójának rangadóján az állás 0-1 volt, az addig haloványan teljesítő csapatunk pedig, éppen szabadrúgáshoz készülődött. A labda mögé, az öt perccel korábban becserélt Kyle Lafferty állt, aki nem is teketóriázott: körülbelül 25 méterről, védhetetlenül csavarta a hálóba a lasztit, a cesenai kapus pedig csak dermedten nézte, hogy mi történik.


Micsoda jelenet volt ez a Barbera-ban! És itt még nem volt vége! Tíz perccel később már 2-1-t mutatott az eredményjelző, ugyanis Hernandez értékesített egy 11-est, amelyet szintén az észak-ír harcolt ki. Mivel a végeredmény is ez maradt, nyugodt szívvel kijelenthettük: ezt a rendkívül fontos győzelmet egyértelműen Lafferty-nek köszönettük, aki negyedórával a pályára lépése után, gyakorlatilag egymaga fordította és nyerte meg a meccset. Ekkor már valószínűleg senki sem kérdőjelezte meg a leigazolását a korábbi Rangers-csatárnak, aki a megalkuvást nem tűrő agilis játékával, egyhamar szimpatikussá - mi több közönség-kedvenccé vált.

A Cesena elleni mérkőzés minden bizonnyal az ő lelkének is jót tett, hiszen Bari-ban megszerezte második bajnoki gólját is rózsaszín-feketében, e mérkőzést követően pedig, az időközben kinevezett új edzőnek, Giuseppe Iachini-nek is bebizonyította, hogy a két héttel korábban lőtt szabadrúgásgólja, nem a véletlen műve volt. A Juve Stabia elleni bajnokin ismét csereként beállva volt eredményes rögzített szituációból, a varázslatos lövése után pedig kialakult a 3-0-ás végeredmény. Hét forduló alatt két ekkora szabadrúgásgólt lőni nem kis dolog a Barbera-ban, éppen ezért nem csoda, hogy sok szurkolónknak már a korábbi pontrúgás-specialista, Fabrizio Miccoli sem hiányzott. Lafferty ugyanis, minden Palermo-érzelmű szurkolónak nyilvánvalóvá tette, hogy helye van kedvenc csapatunk csatársorában, az pedig még inkább egyértelművé vált, hogy az észak-ír, a skóttól jóval magasabb nívót képviselő olasz bajnokságban is megállja a helyét.

Az a mentalitás, és az a harcias lendület, amely 18-asunkat a zöld gyepen jellemezte, sokakra jó hatással volt, így aztán az sem volt meglepő, hogy Kyle, hamarosan már a kezdőben találta magát. Ő pedig, ha megkapta a bizalmat, akkor mindig igyekezett is meghálálni. Avellino-ban sem volt ez másképp, ahol nagyon fontos mérkőzést sikerült megnyerni – leginkább az általa lőtt vezetőgólnak köszönhetően. Egy hét sem telt bele, és következett a Trapani elleni „mini” szicíliai-derbi, amelyet hatalmas örömünkre 3-0-ra nyertünk meg, és amelyen Lafferty ismét emlékezeteset alakított: az 52. percben megint az ő nevéhez fűződött a találkozó első góljának a megszületése, amivel sikerült feltörni a vendégek addig beton-biztosnak tűnő védelmét. A 2013-as év utolsó bajnoki meccsén, Crotone-ban, újfent meggyőződhettünk zseniális rúgótechnikájáról, az 58. percben ugyanis akkora gólt ragasztott a hazai kapu jobb felső sarkába, amilyenről a legtöbb futballista gyerekkora óta álmodik. A 2014-es esztendőt ott folytatta, ahol az előzőt abbahagyta, hiszen az újév első palermói gólja is az ő nevéhez volt köthető - az aranyrangadónak is kikiáltott Empoli elleni idegenbeli meccsen fejelt a kapuba.

A tavasszal talán még az ősszel mutatott formáját is felülmúlta, áprilisban pedig blogunk szerkesztősége is a hónap legjobbjának titulálta az észak-ír támadót. Mondjuk ez annak is volt köszönhető, hogy április 12.-én az ő találata döntötte el (fenti képen) a számunkra mindig nagy jelentőséggel bíró Trapani elleni idegenbeli ütközetet, amely lehet, hogy hosszú ideig az utolsó szicíliai-derbink volt. Mindemellett betalált az akkor legfőbb üldözőnknek számító Latina otthonában is, ahol az ő góljával vált biztossá a győzelmünk (1-3), és az újabb három pont, már-már B-ligás bajnoki címet is jelentett szeretett klubunknak. Mostanra pedig már azt is tudjuk, hogy ez volt az utolsó Lafferty-gól Palermo-mezben! Június végén ugyanis, robbant a bomba és hivatalossá vált, hogy Kyle Lafferty 3 évre a Norwich Cityhez szerződött.

„Lafferty eladása, Giuseppe Iachini vezetőedző kérésére történt.” – magyarázta az ügy hátterét elnökünk, Maurizio Zamparini, majd így folytatta: „Ő egy nőimádó, kezelhetetlen ír, szabályok nélkül. Volt olyan, amikor egy teljes hétig eltűnt, csak azért, hogy hölgyekre ’vadásszon’ Milánóban. Lafferty-nek jelenleg is két családja van és hat gyermeke… A pályán nagyszerű játékos, olyan, aki mindig mindent belead, sokat is tett értünk, ám sohasem edzett rendesen, ez pedig elfogadhatatlan. A felfogása, a viselkedése kontrollálhatatlan, éppen ezért az edzőnk jelezte, a továbbiakban nincs szüksége ilyen játékosra!” – zárta rövidre Zampa bácsi.

Nehéz erre bármit is mondani, mindazonáltal nem tartjuk kizártnak, hogy Iachini megbánja még ezt a döntését. Tény, hogy Mesterünknek van igaza, amennyiben az elnökünktől idézett mondatok lefedik a valóságot, ám azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az észak-ír, tavaly az egész szezonban remekelt, végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott (nem is emlékszünk rossz meccsére…), ami azt mutatja, hogy a munkáját mégiscsak profin végezte. Márpedig egy futballistát a teljesítménye alapján illik megítélni, nem pedig a magánélete miatt! Ráadásul, amikor pályára került, soha nem okozott csalódást, soha nem éreztünk rajta sértődöttséget, egyáltalán nem derogált Neki a másodosztályban játszani (tudnánk ilyen játékost mondani a keretünkből…), és mindig maximálisan oda is tette magát! Kyle palermói statisztikái is önmagukért beszélnek, hiszen az elmúlt bajnoki évadban alig hagyott ki mecset - 42 bajnoki fellépésből 34-szer pályára lépett, és ezeken 11-szer még eredményes is volt, amivel nem mellesleg második lett a házi góllövőlistánkon. És, ha mindezt normális edzésmunka nélkül érte el (amit mondjuk, én nem hiszek…), akkor még inkább jár Neki a dicséret a tavalyi produkciójáért. Bár az is érdekes, hogy ha valakinek tényleg ennyire rossz volt a hozzáállása, akkor miért lehetett állandó kerettag? Nem kizárt sajnos, hogy valami más is történt a háttérben, de ebbe már ne menjünk bele….

 Hát, akárhogy is nézzük, fura történet ez, és akármilyen ember is Kyle Lafferty, egy dolgot soha sem szabad majd elfelejtenünk Vele kapcsolatban: mégpedig azt, hogy elképesztően sokat tett azért, hogy a Palermo, rekordmennyiségű pontot gyűjtve, B-ligás bajnoki címet ünnepelhetett a 2013-2014-es szezonban, és hogy kedvenc csapatunk a következő idényben újra a legjobbak között, vagyis az A-ligában szerepeljen! Mindezért óriási köszönettel tartozunk az észak-írnek, akinek ezúton kívánunk sok sikert új állomáshelyén, a Norwich-nál.

(Furcsa a Kanárik mezében látni...)

Azt pedig tényleg nagyon sajnáljuk, hogy a Serie A-ban már nem lehet a segítségünkre, ezáltal pedig, ő sem mutathatja meg valódi kvalitásait Itália legjobb csapatai ellen. Pedig tudjuk, szeretett volna bizonyítani, hiszen korábban azt nyilatkozta, hogy egy nagy álma teljesülne azzal, ha palermói-színekben játszhatna az A-ban. Sajnos, ebből az álomból, most nem lesz valóság, mindent egybevéve azonban, így is nagyon örülünk annak, hogy egy évig láthattuk Lafferty-t rózsaszín-feketében futballozni, és bízunk benne, hogy egyszer még visszatér hozzánk!

 Mert a hiányát valószínűleg érezni fogjuk, különösen akkor, amikor vesztes állásnál cseréhez, vagy szabadrúgáshoz készülődünk. Nos, ilyenkor egész biztosan eszünkbe jut majd Kyle Lafferty neve…

Íme egy kis összeállítás Lafferty palermói pályafutásáról: