Az ilyen meccsekre vártunk több mint egy éven keresztül! Vasárnap este (kezdés 20 óra 45 perckor) az olasz futball egyik „nagyágyúját”, a bajnokságot egy döntetlennel és egy kiütéses győzelemmel kezdő, mindeközben pedig az Európa-Ligában is vitézkedő Inter csapatát látjuk vendégül a Renzo Barbera Stadionban, ahol reméljük, meglepetés, azaz hazai győzelem születik majd. A két csapat, bajnoki meccsen utoljára 2013 áprilisában találkozott egymással, és akkor, ugyanilyen pályaválasztás mellett, az ezer sebből vérző mieink, Josip Ilicic góljával, általános meglepetésre 1-0-ra legyőzték az esélyesebbnek tartott Intert. Most is valami hasonló bravúrban bízunk!

(Handanovic eddig nagyszerűen őrzi a milánói kék-feketék kapuját)

De vajon ki fog gólt rúgni az Internek? Mert az idei bajnoki évadban, tétmeccsen eddig még egyetlen csapatnak sem sikerült ezt megtenni. Próbálkozott már ezzel az izlandi Stjarnan (ráadásul kétszer is), a Torino, a Sassuolo és az ukrán Dnipro is, ám gólt, senki sem tudott bepréselni a kék-feketék kapujába, akik így, értelemszerűen még veretlenek is. Vasárnap, rajtunk a sor, hogy megszakítsuk ezt a megsüvegelendő sorozatot, és megmutassuk: igenis lehet gólt lőni Handanovic-nak, és le is lehet győzni a mostani Intert! És hogy szerintünk mit kell tennünk ahhoz, hogy legyen esélyünk végre három pontot szerezni?

Az első, és legfontosabb tényező, hogy ezúttal, egészen a lefújás pillanatáig koncentráltak maradjunk, ne kövessünk el buta egyéni hibákat hátul, és ne ajándékozzunk „mazsolagólt” az ellenfélnek, mert egy Inter-szintű csapat ellen, ez abszolút nem fér bele – lásd, a Sassuolo esetét, akik legutóbb egy hetest kaptak a milánóiaktól. Mint ismert, az első két bajnoki meccsünk sajnos, nem úgy sült el, ahogy szerettük volna, amiért csak és kizárólag magunkat, pontosabban talán a védelmünket okolhatjuk. A Samp ellen, egy hatalmas helyezkedési hiba miatt a 91. percben buktunk el két pontot, a Hellas otthonában meg – ki ne emlékezne még – Pisano borzalmas öngólja okozta a vesztünket. Eddig tehát nem jeleskedtek a védőink, ami egyértelműen azt mondatja velünk, hogy Iachini-nek a legfontosabb teendője az lesz vasárnap este, hogy hátul megteremtse a stabilitást. Igen, tisztában vagyunk vele, hogy ez nem könnyű feladat, főleg úgy nem, hogy a védelmünk egyik alapembere, Ezequiel Munoz még az Inter ellen sem lesz bevethető, mint ahogy az új szerzemény, a costa ricai válogatott Giancarlo Gonzalez is a maródiak listáját erősíti. Hétfőn, Veronában már láttunk egy variációt az imént említett játékosok pótlására, ami valljuk meg, finoman fogalmazva sem jött be. Akkor a marokkói Feddal kapta meg a lehetőséget a bizonyításra, aki nem tudta igazolni, hogy helye lenne a csapatunkban. Éppen ezért amondóak vagyunk, hogy az Inter ellen, másnak, mondjuk Bamba-nak vagy Vitiello-nak kellene megadni a lehetőséget, ami azért is lenne fontos, mert Mazzari csapatában Icardi és Osvaldo személyében gólerős támadók szerepelnek, akiket nem könnyű levédekezni. Véleményünk szerint, Andelkovic az egyik milánói csatárt mindenképpen le tudja majd venni a pályáról, ám a másik támadó semlegesítését még mindig meg kell majd valahogy oldanunk…

(Andelkovic-ra nem vár könnyű feladat az Inter támadói ellen)

És ne felejtsük el azt sem, hogy vasárnap a két szélsőnknek is alaposan ki kell majd vennie a részét a védekezésből, mert az Inter jobb oldalán szereplő japán Nagatomo, és a balon robotoló brazil Dodo is villámléptű focista, akikkel bizony nem könnyű tartani a lépést. Hogy Pisano-t mennyire viselték meg a hétfőn történtek, még nem tudjuk, ám nem lennénk meglepve, ha Iachini, pont az imént felsorolt okok miatt, frissítene a posztján. Mint ahogy az sem tartozna a váratlan döntések kategóriájába, ha a balszélen eddig játszó Daprelá, vasárnap csak a kispadon kezdene, a helyén meg mondjuk bemutatkozna a marokkói Lazaar, vagy a Santos-tól kölcsönbe érkező brazil Emerson (lenti képen), aki most először van benne a meccsre készülő keretben.

Az Inter játéka természetesen nemcsak a szélsőjátékra épül, hanem erős középpályás-sorral is párosul. A fiatal horvát irányító, Kovacic, nagyon érett játékot mutatott a Sassuolo ellen, Hernanes-sel együtt pedig jól kiegészítik egymást, ám afelől nincs kétségünk, hogy a Barreto, Bolzoni, Rigoni hármassal szemben, már egyáltalán nem lesznek olyan hatékonyak, mint az előző fordulóban voltak. Legalábbis bízunk benne, mert ezen a meccsen nagyon sok múlhat majd a középpályásaink teljesítményén is! Mindazonáltal azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Mazzari, ha arra van szüksége, akkor a kispadról is tud minőségi labdarúgókat becserélni (Kuzmanovic, Guarin, Palacio, D’Ambrosio), amivel képes belenyúlni a mérkőzésekbe, így aztán, tényleg borzasztóan nehéz kilencven perc előtt állunk, még annak ellenére is, hogy a milánói csapat csütörtökön Európa-Liga csoportmeccset játszott, és nyert a Dnipro ideiglenes otthonában. (Bár egy hosszú út + egy hétközi találkozó után, azért talán valamivel fásultabbak lesznek majd Icardiék.)

Amennyiben viszont sikerül kihúzni az Inter játékának a méregfogát, és a középpályán elegendő labdát tudunk majd szerezni, akkor elkezdhetjük építeni a gyors ellenakcióinkat, amelyben a Veronában betaláló Franco Vazquez-nek (fentebbi képen) ismét kulcsszerepe lehet. Mert ki kell mondanunk, eddig gyakorlatilag csak rajta múlt az előre játékunk. Ha ’El Mudo’, képes lesz megint olyan zseniális labdákkal helyzetbe hozni a társakat, mint az elmúlt meccseken, akkor nem kizárt, hogy megtréfáljuk és meglepetést okozunk az eddig szinte hiba nélkül teljesítő Inter-védelemnek, amelybe minden bizonnyal még az eltiltását letöltő Nemanja Vidic is visszatér majd. Persze az adódó lehetőségeinket ezúttal könyörtelenül ki is kell(ene) majd használnunk, amivel valljuk be, eddig hadilábon állunk, éppen ezért vasárnap este ismét felmerül majd a kérdés: vajon ki fog gólt rúgni az Internek?

 

Keretek:

Palermo:

PORTIERI: Fulignati, Sorrentino, Ujkani.

DIFENSORI: Andelkovic, Bamba, Daprelà, Emerson, Feddal, Lazaar, Milanovic, Morganella, Pisano, Terzi, Vitiello.

CENTROCAMPISTI: Barreto, Bolzoni, Chochev, Ngoyi, Quaison, Rigoni, Vazquez.

ATTACCANTI: Belotti, Dybala, Makienok, Joao Silva


Inter:

Portieri: 1 Handanovic, 30 Carrizo, 46 Berni;

Difensori: 2 Jonathan, 5 Juan Jesus, 6 Andreolli, 14 Campagnaro, 15 Vidic, 22 Dodò, 23 Ranocchia, 25 Mbaye, 33 D’Ambrosio, 55 Nagatomo;

Centrocampisti: 10 Kovacic, 13 Guarin, 17 Kuzmanovic, 18 Medel, 20 Obi, 44 Krhin, 88 Hernanes, 90 M’Vila;

Attaccanti: 7 Osvaldo, 8 Palacio, 9 Icardi