Úgy döntöttünk, hogy mindenképpen megérne egy posztot, ha átnéznénk a névsort, és egyúttal elemeznénk, hogy a jelenlegi játékosok közül kikre is lehet majd számítani a következő szezonban.  Az alábbiakban, külön-külön kifejtjük majd a véleményünket a játékosainkról, hogy kit miért tartanánk meg, illetve kitől miért válnánk meg, pontosan úgy, mintha mi lennénk Zamparini elnök, és Ceravolo sportigazgató. Ez a poszt tehát, leginkább arról szól majd, hogy a blog szerkesztői kikkel vágnának neki a Serie A 2014-2015-ös idényének, és hová terveznének erősítést. A névsorban foglalkoztunk a már eligazolt játékosokkal is, így az is kiderül majd, hogy mi, hogyan látjuk az eddigi átigazolási politikánkat. A két részes sorozat első fejezetében a kapusaink és a védelmünk összetételét vizsgálgattuk.

Az értékeléshez egy külön jelrendszert is bevezettünk, amely segít majd átláthatóvá tenni az adott játékossal kapcsolatos döntésünket. Szóval, arra az elhatározásra jutottunk, hogy három színű lapot osztunk majd ki a játékosoknak – a futballban jól ismert sárga és piros színű lap mellett, ezúttal a zöld is helyet kap majd a skálán. Íme a lapok színének a jelentése:

ZÖLD: egyértelműen megtartanám, vagy megtartottam volna a következő szezonra is!

SÁRGA: kiegészítő embernek megtartanám/megtartottam volna, vagy kölcsönadnám más csapathoz, hogy fejlődjön!

PIROS: nem tartanék igényt a szolgálataira a következő bajnoki évadban, tehát kirúgnám!

Kapusok:

1. Stefano Sorrentino

palermo88: Nagyszerű teljesítményt nyújtott az elmúlt szezonban is, folyamatosan stabilitást és nyugalmat adott a hátsó alakzatnak. A rutinjával nagyon sokat tett azért, hogy menetközben összeálljon a csapat, hiszen emlékezhetünk, hogy a bajnokság első felében több meccset is csak a bravúrjainak köszönhetően nyertünk meg. Bár az elmúlt bajnoki esztendőben volt egy komolyabb sérülése is, amely miatt több mérkőzést is kihagyott, a visszatérése után egyáltalán nem látszott rajta a majd’ kéthónapos kihagyás, mert továbbra is ugyanazzal a profi mentalitással őrizte a csapat kapuját, mint korábban. Ha pedig az imént leírtak nem lennének elég meggyőzőek, akkor beszéljenek helyettem a statisztikák: 32 B ligás bajnokin összesen 20-szor tudták bevenni a kapuját, ami mindenképpen megsüvegelendő adat. Stefano Sorrentino-ra tehát egyértelműen nagy szükségünk lenne az A-ligában is – kár, hogy ezt a vezetőink jelen állás szerint nem így gondolják. Pedig biztosak vagyunk benne, hogy 35 évesen is meghatározó tagja lehetne csapatunknak, arról meg már nem is beszélünk, hogy Sorrentino az öltözőben is igazi vezéregyéniségnek számított, és fontos szerepe volt a tavalyi sikercsapat összekovácsolódásában. Stefano esetleges távozása érzékeny veszteség lenne, mert ő egy igazi példakép, akire minden szempontból fel lehet nézni, s akiben mindig meg is lehet bízni. Ha rajtam múlna, biztosan a klubnál tartanám, és továbbra is első számú kapusként szavaznék Neki bizalmat!

Döntésem: 

monyox: Az első számú kapusunk. Nagyon remélem, hogy a 2014/15-ös szezonban vele fog kezdődni a pályára lépő 11 névsora! 

Döntésem: 

22. Samir Ujkani

palermo88: Ha valamiért örültünk a B-ligás szereplésnek, akkor az az, hogy jó néhány játékosunkról kiderült, igenis lehet rájuk számítani. Ezek közé tartozott az albán Samir Ujkani is. Amikor november közepén Sorrentino váratlanul lesérült, sokan a fejünkhöz kaptunk, hogy most aztán mi lesz velünk. Mint tudjuk, nem lett semmi sem. Ujkani beállt, és olyan teljesítménnyel rukkolt elő, hogy fel sem tűnt, hogy nem Stefano áll a kapuban. A B-ligás szereplés egyik nagy nyertese szerintem egyértelműen az albán cerberus volt, aki végre élesben is megmutathatta, hogy nem véletlenül tartozik a Palermo keretéhez. Ezek után teljesen egyértelmű, hogy rá is nagy szükségünk lesz az A-ligában, ugyanis a jövő évi jó szereplésünkhöz, mindenféleképpen kell(ene) a kispadra is egy megbízható kapus. Erre a szerepre tökéletes megoldás lenne Samir, abban viszont már korántsem vagyok olyan biztos, hogy első számú kapusként is megállja majd a helyét, mert legyünk őszinték, a Serie A-ban már nem a Modena, a Ternana vagy Virtus Lanciano ellen kell majd bizonyítania…

monyox: Tökéletes megoldás Sorre sérülése vagy eltiltása esetén. Az előző szezonban is bizonyította, hogy lehet rá számítani. Viszont NEM megoldás az első számú kapusposztra.

12. Andrea Fulignati:

palermo88: Bár tétmérkőzésen még egyszer sem láthattuk a fiatal olasz kapust, nem kétséges, hogy harmadik számú hálóőrnek tökéletes megoldás lehet. Egyelőre persze a tanulás a legfontosabb feladat számára, és gyanítjuk, Neki sem lenne ellenére, ha a gyakorlásokon, egy minden hájjal megkent, sok csatát megélt, rutinos kapussal is együtt készülhetne, edzhetne…

monyox: Fiatal, tehetséges, saját nevelés. Remélhetőleg egy napon majd ő lesz a #1.

A kapusposzt értékelése összességében:

palermo88: Szívem szerint semmit sem változtatnék ezen a téren. Mindhárom kapus profi munkát végzett a tavalyi szezonban, így aztán egyértelmű, hogy az A-ligának is velük kell(ene) nekivágnunk – méghozzá a B-ben látott hierarchiával! Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, őrült nagy hiba lenne Stefano elengedése!!

monyox: Kapusposzton teljesen jól állunk, a fenti hármassal nyugodtan nekivághatnánk a 2014/15-ös szezonnak. Bár felmerült Sorrentino távozásának a lehetősége, de nagyon remélem, hogy marad a Palermo kapujában. Zamparini pedig azt nyilatkozta, hogy ő Ujkanit favorizálná Sorreval szemben. Kedves elnök úr: az előző szezonban olyan jó volt, hogy nem szólt bele a dolgokba, meg kellene tartani ezt a szép szokást!

A védők:

6. Ezequiel Munoz

palermo88: Ő is az alapembereink közé tartozott az elmúlt évben, fontos, és hasznos láncszeme volt a védelemnek. Persze azt előre sejteni lehetett, hogy Munoz nem másodosztályba való védő, és szerencsére ezt a pályán is igazolta. Jól futballozott, mindig lehetett rá számítani, és a korábban látott hibái is alaposan leredukálódtak az elmúlt évben. Kérdés, hogy mekkora önbizalmat adott neki az elmúlt esztendő, hiszen az A-osztály már egészen más kávéház lesz, ahol az apróbb hibákért is súlyos árat lehet fizetni. Ettől függetlenül, én bízok Munoz-ban, és hiszem, hogy képes lesz „leradírozni” egy Tevez-t, egy Gervinho-t vagy egy Balotelli-t is. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy megtartsuk őt!

Döntésem: 

monyox: Visszaemlékezve arra, hogy pár évvel ezelőtt mennyit bántottam szegény Munozt..:) Hozzáteszem, szerintem okkal. De évről-évre egyre megbízhatóbb, kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt. Hátul, akár a szélen, akár középen is bevethető. Jó lenne hosszútávon magunkhoz „láncolni“.

Döntésem: 

19. Claudio Terzi

palermo88: Claudio-t nagy várakozásokkal igazoltuk le tavaly nyáron a Siena-tól, de legyünk őszinték: nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Rengeteg hibát vétett, olykor fontos pontokat is buktunk miatta a Serie B-ben, ami már előrevetítette, hogy nem sok keresnivalója lehet a Serie A-ban. A legfrissebb hírek szerint, Terzi épp távozni készül Palermóból, aminek szerintem örülnünk kell. Mert ha a B-ligában mutatott produkcióját veszem alapul, akkor azt kell mondanom, hogy nem sok jót jelentene nekünk, ha Terzi maradna, és az A-ban is állandóan lehetőséghez jutna... Éppen ezért én is amondó vagyok, hogy el kell engednünk! Sőt, én már nyár elején elköszöntem volna Tőle!

Döntésem: 

monyox: A tavalyi évben elég sokat kritizáltuk Terzit, a védelem leggyengébb láncszeme volt. Milanovic sokkal jobb megoldás belső vedőként. A napokban felmerült a távozása, amit én örömmel fogadnék.

Döntésem: 

4. Sinisa Andelkovic:

palermo88: Szintén az egyik legnagyobb nyertese lett a B-ligás szereplésünknek. A szlovén hátvéd megkapta a bizalmat, és óriásit robbantott: a szezon legjobb védőteljesítményét nyújtva, nélkülözhetetlen emberré vált, mindemellett pedig igazi közönség-kedvenc is lett. Bevallom, régen láttam ennyire jó, ennyire komplex védőt a palermói csapatban, éppen ezért nekem is hatalmas kedvencem lett Sinisa. Annyira magabiztosan futballozott az egész évben, hogy gyakorlatilag még csak hibája sem akadt, így aztán egyértelmű, hogy meg kell Neki adni az esélyt a Serie A-ban is. Hogy mire lesz képes a legmagasabb osztályban, egyelőre rejtély, mindazonáltal rám tényleg nagyon kellemes benyomást tett az elmúlt évben. Őszintén remélem, hogy sokáig erősíti még a rózsaszín-fekete csapat védelmét, mert az, azt jelentené, hogy továbbra is elégedettek vagyunk a játékával!

monyoxKorábban nem igazán bíztam a szlovén védőben, de az előző szezonban engem meggyőzött arról, hogy lehet rá számítani, akár a kezdőben is. Egyre nagyobb rutinnal rendelkezik, hosszú távon is jó lenne a védelemben tudni! 

89. Michel Morganella:

palermo88: A korábban sokat kritizált svájcival kapcsolatban továbbra is megoszlanak a vélemények. Vannak, akik azt mondják, hogy szükség van rá, és vannak, akik azt mondják, hogy egyáltalán nincs. Én, ezúton is elnézést kérek mindenkitől, de egyelőre nem tudok állást foglalni. Pontosan azért, mert ha azt a Morganella-t látom, aki anno a Serie A-ban hibát-hibára halmozott, akkor egyértelműen a „létszámfeletti” személyek közé sorolom, ha viszont a Serie B-ben nyújtott teljesítményét vesszük figyelembe, akkor akár „a kiegészítő embernek jó lesz”-kategóriába is rakhatjuk. Lehet, hogy sokan nem értenek majd egyet velem, de Morganella-nak több jó meccse is volt az elmúlt évben, ami akár még pozitív dolgokat is előrevetíthet - például azt, hogy elkezdett érett futballistává válni. Az pedig elvitathatatlan vele kapcsolatban, hogy elképesztően sokat dolgozott és keményen hajtott a jobb szélen, amivel Iachini-nél is állandó helyet harcolt ki magának a kezdőben. A Ternana ellen lőtt győztes gólja élményszámba ment (lám, ilyet is tud!), ezt követően, pedig szemmel láthatóan „szárnyakat” kapott. Kicsit sajnálom, hogy a februári Cesena elleni meccsen súlyosan „megfoltozták” a szemét, mert innentől kezdve már kevesebbet tudott játszani, éppen ezért nem derült ki, hogy hová juthatott volna el a szezon végére. Summa summarum, Morganella-val kapcsolatban továbbra is nehezen jutok dűlőre, de szerencsére nem is nekem kell kimondani a végső szót felette. Meglátjuk, hogy mit hoz számára a jövő!

monyox: Szevasz Michel!:) Megpróbálom visszafogni magam, ígérem! Szóval, futni tud, gondolkozni nem, technikailag alulképzett. 

3. Eros Pisano:

palermo88: Nagyszerű tavaszi szezont produkált a Serie B-ben, ennek alapján pedig egyértelműen helye lehet a keretünkben. Pisano egész évben alázatosan dolgozott, aminek meg is lett a gyümölcse: korábbi kapitányunk a szezon végére ismét kirobbanthatatlan lett a kezdőből. Ráadásul az év végére már olyan önbizalma lett, hogy nemcsak hátul, hanem elöl is kiválóan oldotta meg a feladatát, amit a Latina és a Cittadella ellen fejelt góljai is mutattak. Eros Pisano egyértelműen jobb opció a jobb oldalra, mint Morganella, így aztán, ha kettejük közül kell választanom, akkor nem kérdés, hogy én is Eros maradására szavazok.

monyox: Morganellaval összehasonlítva, ő sem egy technikás játékos, de legalább nem annyira 'agyatlan', mint a svájci. Ugyanakkor nálam nem üti meg az A-kezdőjátékos színvonalát. Padra jó lesz Lazaar vagy Daprela´ cseréjeként. 

2. Roberto Vitiello:

palermo88: Bár csak januárban érkezett, hamar kiderült róla, hogy jó vásárt csináltunk vele. Vitiello, amikor megkapta az esélyt mindig hasznosan futballozott, ráadásul menetközben kiderült, hogy nemcsak a jobb oldalon, hanem a védelem közepén és olykor még a bal szélen is bevethető, ami mutatja, mennyire komplex játékosról is van szó. Valószínűnek tartom, hogy Roberto az A-ligában is meg tudja majd mutatni a kvalitásait, éppen ezért azt gondolom, hogy fontos embere lehet a jövő évi csapatunknak. Azt tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem szabad Őt elengednünk, bár a védelmünket, még Vele együtt is alaposan meg kell(ene) erősítenünk!

monyox: Fogós kérdés. Nem igazán győzött meg, de amikor lehetőséget kapott, nem is játszott rosszul. Megbízhatónak és magabiztosnak tűnt a pályán. Padra jó lesz. 

5. Milan Milanovic:

palermo88: Tehetséges fiú a szerb, ám valamiért mégsem tölthetett elegendő időt a pályán. Már a szezon közben is sokszor hangot adtunk azon vágyunknak, hogy szeretnénk Őt a kezdőben látni, ám Iachini-mester érthetetlen módon, inkább Terzi-t erőltette. Pedig Milanovic, amikor pályára lépett, egyszer sem okozott csalódást, sőt… Kifejezetten jó teljesítményt nyújtott, így aztán nem is értettük, hogy miért mellőzzük a szerbet. Hogy az A-ligában milyen szerep várhat rá, egyelőre nehéz megjósolni, mindenesetre én, szeretném a csapatunkban tudni. Ha viszont, nem fog elegendő játéklehetőséghez jutni, és csak epizodistának akarjuk használni, akkor talán jobb lenne kölcsönadni - egy olyan klubnak, ahol rendszeresen játszhatna.

monyox: Milan egyre jobb! Andelkovic-csal belső védőpárosként el tudom képzelni őket. Jó lesz! Sőt, egyre jobb! 

33. Fabio Daprelá:

palermo88: A svájci balhátvédnek is voltak emlékezetes pillanatai, ugyanakkor nagyon rossz megmozdulásai is. A másodosztályú bajnokság első néhány meccsén remekül kezdett, aztán fokozatosan esett vissza a teljesítménye, decemberre pedig szép lassan el is fogyott. Az sem volt véletlen, hogy januárban az ő posztjára kellett játékost igazolnunk, és mivel Lazaar tökéletesen be is vált, Daprelá szerepeltetése egyre inkább feledésbe merült. Bár tényleg voltak jó meccsei, most mégis azok közé tartozom, akik azt mondják, hogy jobb, ha túladunk rajta. Egy fontos tényezőt azonban nem szabad elfelejteni: a balhátvéd szerepkör eléggé hiányposztnak számít az egész világon, így aztán nem, vagy csak elképesztő összegért lehet minőségi focistát szerződtetni erre a pozícióra. És Daprelá ilyen értelemben csereembernek még jó is lehet.

monyox: Voltak jobb meccsei, rosszabb meccsei, viszont szerintem az egyértelmű, hogy nem rossz játékos, Lazaarral párban a két szélen jó megoldás lehet! 

7. Achraaf Lazaar:

palermo88: Januárban ismeretlenként érkezett a 21 éves bal bekk, akiről hamar kiderült: fantasztikusan jó vásárt csináltunk Vele. Sokszor Balzaretti utódjaként is emlegettük, ám lehet, hogy még az olasznál is fényesebb jövőt futhat a marokkói. Lazaar hamar megmutatta, hogy helye van a kezdőnkben, a teljesítménye pedig sokszor elvarázsolt mindannyiunkat. A jövő Palermo-jának egyik oszlopos tagja lehet, főleg úgy, hogy olyan bal lábbal rendelkezik, ami csak keveseknek van. Bízom benne, hogy hosszú távon erősíti majd a csapatunkat, és személy szerint nagyon szurkolok is neki, hogy már az előttünk álló bajnokságban nagyot alakítson! Nagyon meg lennék lepve, ha Achraaf a Serie A-ban nem tudná megállni a helyét!

monyox: Nagyjából ugyanaz a véleményem róla is, mint Daprela´-ról. Hosszú távon jó megoldás lenne a bal szélen. 

90. Aljaz Struna: 

palermo88: Mivel a szlovén védő az elmúlt bajnokságban egy percet sem játszott, nem nehéz eldönteni, hogy mi legyen a sorsa. Kötve hiszem, hogy az első osztályban kellene tesztelni a képességeit, ezért szerintem mindenki jobban járna, ha távozna!

monyox: Csak növeli a létszámot. 

22. Andrea Mantovani:

palermo88: Egy igen határozott és kemény véleményem van vele kapcsolatban is, amit most nem szeretnék bővebben kifejteni, ezért csak annyit kívánok mondani, hogy véleményem szerint, az égvilágon semmilyen szükségünk nincs rá a Serie A-ban!

monyox: Kedveltem, tetszett a játéka is. Aztán ahogy kiesett a csapat, jelezte, hogy nem kér a másodosztályból, és lépni akar. Kiesett a Bologna, akkor most visszajönne? Zamparini elnök urat idézném: “Aki nem akar a Palermo mezében játszani, annak nem kötelező!” Ja, hogy nincs jobb? A szurkoló meg az az idealista fajta, szóval ZSOLDOSOK NEM KELLENEK!

A védelem értékelése összességében:

palermo88: Fura, de azt mondom, nincs olyan nagy baj a védelmünkkel. Terzi-t egyértelműen ki kell onnan venni, a többiek viszont véleményem szerint megütik majd az A-ligás szintet. (Legalábbis remélem!) Ha azt nézem, hogy a jobb oldalra, három (Pisano, Vitiello, Morganella) közel egyforma képességű játékosunk is van, és emellett a bal szélen is van két (Lazaar, Daprelá) fiatal, sokra hivatott, tehetséges játékosunk, akkor amondó vagyok, hogy ezekre a posztokra már nem is nagyon kell erősítenünk. A középhátvéd posztra ellenben igen! Mint tudjuk, Terzi valószínűleg elmegy, így csak Munoz, Milanovic, és Andelkovic maradna bevethető a hátsó sorunkban, ami valljuk be, mennyiségileg igencsak kevés lenne ahhoz, hogy végigjátszunk egy teljes fél szezont! És akkor a minőségről még nem is beszéltünk, mert nem szabad elfelejtenünk, hogy az előbb említett hármas közül, mindössze Munoz rendelkezik viszonylag komolyabb A-ligás múlttal, a két délszláv országból származó bekk viszont nem. Persze tudjuk, vannak azért más variációink is: egyrészt, az augusztus elején igazolt, ám számunkra teljesen ismeretlen Feddal akár jó is lehet hátra, mint ahogy kényszerhelyzetben Vitiello-t is vissza lehet rendelni a védelem tengelyébe, ám összességében még velük együtt sem nagyon vagyunk kisegítve! Éppen ezért én azt javasolnám, hogy két, olasz vagy nemzetközi szinten jegyzett középső védőt mindenféleképpen igazolnunk kellene még a nyári átigazolási időszakban!! Bár lehet, hogy egy is elég lenne!

monyoxÉgetően fontos lenne (minimum) egy megbízható, rutinos, hajtós középső védőt igazolni. Ha konkrét játékost kellene említeni, egy Moris Carrozzieri nagyon jól jönne a következő idényben a kapu elé. Ha Jaki mester marad a 3 vedő + 2 szélső felállásnál, akkor adott a Munoz-Milanovic-Andelkovic vedősor illetve a Daprela´-Lazaar szélsőpár, de egyrészről ennek az 5 embernek nincs Serie A-s rutinja, és nem tudjuk, hogy fogják állni a sarat az első osztályban, másrészt pedig nincs megfelelő cserelehetőség Pisanot es Vitiellot leszámítva. Lehet, hogy mégsem kellene mindenáron megszabadulnunk Morganellatól?:) Mindenesetre egy biztos: Serie A-szintű védő KELL!

FOLYTATÁS A MÁSODIK RÉSZBEN, AMELYBEN A KÖZÉPPÁLYÁT ÉS A CSATÁRPOSZTOT VESSZÜK GÓRCSŐ ALÁ!!!