Nem könnyű dolog a Juventus elleni találkozóról beharangozót írni. Mert sorolhatnánk fel olyan tényezőket, amelyek mondjuk mellettünk szólnak, de felesleges. A vasárnapi bajnokinak (kezdés: 15 óra) az esélytelenek nyugalmával vághatunk neki, amelyen már a tisztes helytállás is bravúr lenne, az esetleges pontszerzés meg már a csoda-kategóriába tartozna. Ennek tükrében, még az sem lenne meglepő, ha beáldoznánk a Juventus-Arénában rendezendő meccset, és inkább a szerdai, Chievo elleni hazai bajnokira koncentrálnánk, hiszen számunkra egyértelműen az lesz a fontosabb.

Csak ússzuk meg „baleset”nélkül ezt a torinói kirándulást! A Juventus elleni beharangozónkat akár ezzel a jelszóval is felvezethetnénk, ugyanis számunkra valószínűleg egyetlen célja lehet csak a vasárnapi mérkőzésnek: komolyabb „agyonverés”, „mélyütés” vagy sérülés nélkül megúszni a 8. fordulóra rendeltetett kalandot. Mert hiába vagyunk minden bajnoki mérkőzés előtt optimisták, és hiába szeretnénk minden mérkőzést megnyerni, ezúttal el kell ismernünk, és el is kell fogadnunk azt a tényt, miszerint a Juventus jelenleg klasszisokkal jobb csapat a Palermótól! Ha a Zebrák esetleg tartalékolnának, és nem a legerősebb csapatukkal lépnének pályára, még akkor is óriási különbség lenne a két csapat között – természetesen a torinóiak javára. Így aztán sok mindenben nem reménykedhetünk az előttünk álló bajnokin, ám ettől függetlenül, nekünk is vannak minimális elvárásaink Iachini fiaival szemben. Az egyik, hogy nem szeretnénk úgymond „mészárlást” látni, tehát egy súlyosabb vereséget mindenképpen illene elkerülni. Ehhez persze nagyon komoly koncentrációra lesz szükség, illetve arra, hogy a Juventus ne szerezzen gyors gólt a mérkőzés elején. Mert minél tovább álljuk majd a sarat, annál nehezebb dolga lesz Allegri-tanítványainak, amennyiben viszont rögtön az elején kapitulálunk, akkor akár…. – inkább ne is folytassuk! Nem ebben gondolkodunk!

Szintén fontos tényező lehet, hogy miként tudjuk megállítani Carlos Tevezt (fenti képen), aki bombaformában játszik, és aki, állandóan életveszélyt jelent az ellenfelek kapujára. De nemcsak ő egymaga képes váratlan villanásra, hanem a két spanyol támadó, Llorrente vagy Morata is, rajtuk kívül pedig még ott van a mindig nagyon agilis Giovinco, vagy a fiatal Kingsley Coman is, akiket adott esetben csakugyan nehéz semlegesíteni. Az előbb felsorolt neveket hallva megállapíthatjuk, hogy védelmünkre elképesztően komoly feladat vár vasárnap délután, ám a múlt héten látott hátsó sorra, talán már bátrabban támaszkodhatunk. Munoz és Pipo Gonzalez csapatba állítása jól sült el, velük egyértelműen stabilabb lett a hátsó alakzat, ám a Juventus ellen még nekik is többet kell nyújtani a sikeres szereplés érdekében. Andelkovic elkövetett egy óriási hibát a Cesena ellen, ami majdnem pontokba is került, ám ezért még nem szeretnénk pálcát törni a feje fölött, s amondóak vagyunk, vasárnap is ő lehet a legjobb megoldás a baloldali bekk pozíciójára. Azt persze mondanunk sem kell, hogy ezúttal, a hátvédektől egyetlen apróbb hiba sem fér majd bele, ellenkező esetben nincs is miről beszélnünk.

(Andelkovic ezúttal nem követhet el hibákat hátul)

A két szélső védő posztra már nehéz megfelelő embert találni. Mert legyünk őszinték, Michel Morganella hiába játszott jól az elmúlt meccseken, a Juventus - név szerint Asamoah vagy Evra - ellen már valószínűleg komoly gondjai lesznek, Achraaf Lazaar-nak meg egyértelműen nem megy a Serie A-ban. Mint tudjuk, jobbszélsőnek szóba jöhetne Eros Pisano, de 3-asunk az első két bajnokin, különösen a Verona ellen nyújtott produkciójával szépen kiírta magát a csapatból, így érthető, hogy mostanában már csak a cserék között szerepel, játékára pedig most sem látunk esélyt. Más lehetőségünk a jobb oldali védő/középpályás szerepeltetésére nem is nagyon van, talán még Vitiello, akiről tudjuk, hogy eddig egyetlen percet sem játszott, így az esetleges beállításával komoly kockázatot vállalnánk. A balszélen valamivel jobb a helyzet: az igaz, hogy Lazaar és Daprelá eddig csak erőlködött, de az ő posztjukra van még egy alternatívánk, méghozzá Emerson személyében, aki eddig csak csereként jutott szóhoz pár perc erejéig. Véleményünk szerint, a brazil jó megoldás lenne, a Juventus jobb szélén fel-alá rohangáló Lichtsteiner kikapcsolására, ami valljuk be, szintén egy kulcsmomentum lehet, bár nem a legfontosabb! Ez utóbbit ugyanis, Andrea Pirlo (lenti képen) semlegesítése jelentené.

Köztudott, hogy a 35. életévében járó Pirlo még mindig zseniális labdákkal szolgálja ki a társakat, és bár sebessége már abszolút nincs (mikor volt?), a Juventus támadásainak nagy része természetesen továbbra is tőle indul. Hogy kit állít majd rá Iachini, nem tudjuk, de azért lenne egy-két ötletünk. Úgy véljük, hogy talán, a kellő rutinnal felvértezett Enzo Maresca lehetne most az a személy, aki képes lenne megakadályozni Pirlo passzait, ám az egyáltalán nem mellette szól, hogy nemrég vakbél-műtéten esett át, és azóta nem is játszott a Palermo mezében. Éppen ezért valószínűnek tartjuk, hogy a sérüléséből felépülő Edgar Barreto lesz majd az, aki Pirlo-val szemben játszik vasárnap, mellette pedig minden bizonnyal a jól megszokott Luca Rigoni-Ciccio Bolzoni páros jut majd szerephez a középpálya közepén, a Cesena ellen debütáló Ivaylo Chochev pedig a kispadról beszállva segíthet a csapaton. Bár nem látunk rá sok esélyt, azért az sem kizárt, hogy Iachini taktikázik majd a Juve elleni meccsen, és több helyen is megváltoztatja az alapkezdőt, mondván, vasárnap vajmi kevés esély van a pontszerzésre, szerdán meg a Chievo ellen sokkal fontosabb bajnoki mérkőzés vár ránk! De bárkit is küld majd pályára a Mister, reméljük, a Pirlo vezette Juventus ellen mindenki megembereli majd magát, és száz százalékot nyújtva, tisztességgel helytállunk a bajnoki címvédő otthonában!

(Francesco Bolzoni agilis játékára is óriási szükségünk lesz vasárnap)

A Juventus játéka egyébként nem csak a fentebb említett játékosok miatt hordoz magában veszélyt. A középpályán további klasszisokat is találunk, olyanokat, mint például Vidal, Pogba, Marchisio vagy esetleg még Pereyra is, akik szintén képesek akár egy mozdulattal is eldönteni egy-egy meccset. Ha sikerülne a rendkívül veszélyes támadókat és a most felsorolt futballistákat levédekezni, akkor még mindig nem lehetünk nyugodtak, hiszen a Juventus-nak gólerős védői is vannak, akik egy-egy pontrúgást követően meg tudják lepni az ellenfél kapusát, ez esetben Sorrentino-t. Erre két példát is említenénk a közelmúltból: Chiellini az olasz válogatott mezében, Azerbajdzsán ellen kétszer is eredményes volt rögzített szituációt követően, Bonucci pedig egy remek bombával döntötte el a Roma elleni rangadót, szóval Velük is vigyázni kell majd. Mindazonáltal zavarba is lehet hozni a Zebrák védőit, erre pedig Vazquez és Dybala ezúttal is képes lehet. Azt gondoljuk, hogy Iachini nem fog három csatárral játszani ezen a mérkőzésen, és inkább a biztonságra helyezi majd a hangsúlyt, ami egyúttal azt is jelenti, hogy elöl, továbbra is Franco-nak és Paolo-nak kell megoldania a helyzetek kialakítását. Reméljük, tudunk majd gólt, esetleg gólokat lőni a Juve hálójába, mert valahol már azt is sikerként könyvelhetnénk el!

(Bízunk benne, hogy Dybala (9) és Vazquez (20) a Juve ellen is pacsizik majd, méghozzá néhány vendéggól után!)

Nem kérdés, a szezon legnehezebb feladata elé nézünk vasárnap, és igazából az sem kedvezett nekünk, hogy a Juventus sem a Sassuolo-t, sem pedig az Olympiakoszt nem tudta legyőzni az elmúlt héten. Mert ez, inkább csak felbőszítette az „Öreg Hölgyet”, ami nem túl jó hír a számunkra! Azt sem tartjuk valószínűnek, hogy Buffonék nagyon görcsölnének a győzelmi kényszer miatt, hiszen megszokták már ezt az érzést, így aztán az egyetlen esélyünk az, hogy tökéletes, hiba nélküli futballt kell bemutatnunk az amúgy félelmetes Juventus-Arénában – és akkor talán bizakodhatunk egy jó eredmény elérésében. Ez már önmagában előrevetíti azt is, hogy vasárnap rendkívül „tökös”, bátor, harcos és kemény játékosokra lesz szükségünk, máskülönben csak asszisztálni fogunk a Juve előadásához, amit mondjuk ki, nem szeretnénk! Mert egy picit, azért mi is hiszünk a csodában, csakúgy, mint bolgár játékosunk Ivaylo Chochev, aki hétközi nyilatkozatával jelezte, a csapat készen áll a vasárnapi csatára:

„Nagyon várjuk a Juventus elleni meccset! Egy kiváló erőkből álló csapattal találkozunk, akik ellen lemérhetjük, hogy hol is tartunk! Mindent ki kell majd adnunk magunkból, s hallgatnunk kell a Mesterünk utasításaira is – ez nagyon fontos! Mindenesetre a 3 pontért megyünk Torinóba, aztán majd meglátjuk mit sikerül kihoznunk a meccsből!”

A pozitív hozzáállás tehát megvan a srácokban, amire nagy szükségünk is lesz a Juventus otthonában, csendben pedig, azért jegyezzük meg azt a tényt is, hogy láttunk már olyat, aki megúszta "baleset" nélkül ezt a kirándulást, mi több olyat is, aki sikeresen át is ment a torinói Zebrákon! Elvégre ez sem lehetetlen…

Keretek:

Juventus: 1 Buffon 2 Romulo 3 Chiellini 5 Ogbonna 6 Pogba 8 Marchisio 9 Morata 10 Tevez 11 Coman 12 Giovinco 14 Llorente 19 Bonucci 21 Pirlo 22 Asamoah 23 Vidal 26 Lichtsteiner 30 Storari 34 Rubinho 37 Pereyra 38 Mattiello

Palermo:

PORTIERI: Fulignati, Sorrentino, Ujkani.

DIFENSORI: Andelkovic, Daprelà, Emerson, Feddal, Gonzalez, Lazaar, Morganella, Munoz, Pisano, Terzi, Vitiello.

CENTROCAMPISTI: Barreto, Bolzoni, Chochev, Maresca, Ngoyi, Quaison, Rigoni, Vazquez.

ATTACCANTI: Belotti, Dybala, Makienok, Joao Silva